ПРЕДСЕДНИК НОВАКОВИЋ НА КЛИЗИШТУ У МРАМОРУ
10.06.2011

Председник Градске општине Палилула проф.др Игор Новаковић обишао је становнике Мрамора, који су због повећаног деловања клизишта и нерешавања датих обећања око санирања ове елементарне непогоде, блокирали регионални пут Ниш-Прокупље. У разговору са организаторима штрајка, председник  Новаковић је упознао присутне са активностима које остварује  руководство општине Палилула у сарадњи са градом, на решавању овог проблема и замолио да престану са блокадом.

„Од овог проблема се не може побећи. Ја сам овде са Вама да заједно решавамо проблем, који није само ваш. За решавање ове елементарне непогоде – последице клизишта у Мрамору и Крушцу, очекујем да Влада Србије, као и у сличним ситуацијама,  понуди одређено решење. Ранији договори који су постигнути у   Министарству за инфраструктуру, због пренетих овлашћења другом министарству, након реконструкције Владе, а односи се на Министарство екологије и просторног планирања, морају се брже решавати у новом министарству. Овде је извршена и превара јер је два пута плаћен исти елаборат о сагледавању стања клизишта. Нико није поднео кривичну пријаву одговорном лицу. За сада о коначном решењу проблема нема одговора. Општина Палилула ће се и даље залагати да Град Ниш уз помоћ ресорних министарства помаже најугроженије становнике који су погођени елементарном непогодом, а које немају решено стамбено питање. Знам да то није трајно решење, рекао је окупљеним грађанима председник Новаковић, али очекујем да овај проблем заједно решимо. О новој ситуацији на терену  обавестићу све надлежне органе и затражити ургентну помоћ.

Решавање стамбеног питања особа погођених клизиштем на тероторији Мрамор – Крушце, којим Град Ниш и Градска општина Палилула желе да обезбеде стабилно, редовно и одговарајуће финансирање становања био је један је од приоритета руководства у протекле три године. У 2010. обезбеђена су средства од Министартства за државну управу и локалну самоуправу, за плаћање једногодишњег закупа станова за 15 (петнаест) породица које нису имале решено стамбено питање, до изградње нових кућа, или трајног решавања њиховог стамбеног статуса.

Са овим активностима настављено је и у 2011. Међутим, због повећаног обима елементарне непогоде, услед великих киша-клизиште је „прорадило“ и повећан је и број становника који очекују одговарајућу помоћ локалних власти и државе.